6 Μαρ 2015

Μήνας ΜΑΡΤΙΟΣ στο Νηπιαγωγείο (δραστηριότητές, παροιμίες, κατασκευές)

Με την αλλαγή του Φλεβάρη, είπαμε αντίο στον βαρύ φετινό Χειμώνα και καλωσορίσαμε την ΑΝΟΙΞΗ και τον καινούργιο μας μήνα το ΜΑΡΤΗ, που μας μπήκε γελαστός!!!
Εντοπίσαμε λοιπόν τον μήνα μας και την θέση που κατέχει(τρίτος μήνας)στον συγκεντρωτικό μας πίνακα με τους μήνες. Εντοπίσαμε επίσης και τα δύο αδέρφια του που ακολουθούν, τον Απρίλιο και τον Μάιο και αναφερθήκαμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
ΜΑΡΤΗΣ: γιορτάζει η πατρίδα. ΑΠΡΙΛΗΣ: έρχεται το Πάσχα. ΜΑΙΟΣ: πρωτομαγιά-λουλούδια.
Τα χαρακτηριστικά τα δείχνουν και οι εικόνες των μηνών.
Δείτε παρακάτω μια παρόμοια δραστηριότητα που κάναμε πέρσι με ποιηματάκια για τον κάθε μήνα ξεχωριστά.


Διαβάσαμε την λέξη ΜΑΡΤΙΟΣ και κάναμε ανασύνθεση αυτής. 'Έπειτα μάθαμε να την γράφουμε χωρίς να την βλέπουμε.
Αναρτήσαμε και οργανώσαμε το ημερολόγιο του μήνα μας από την Τάνια Μάνεση και μάθαμε να το διαβάζουμε. Εντοπίσαμε και την ημέρα της εθνικής μας εορτής και μετρήσαμε πόσες ημέρες μας απομένουν μέχρι τότε. Ο Άγγελος ρώτησε τι "γιορτάζουμε" στις 6 Μαρτίου. Τότε μιλήσαμε για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και την προσπάθεια που επιτελείται παγκοσμίως για την πρόληψη της βίας που παρατηρείται στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ακόμη και στο Νηπιαγωγείο. Τι συνέπειες έχει και τι δεν πρέπει να κάνετε εσείς τα παιδιά μεταξύ σας.
Φτιάξαμε ταμπλό με παροιμίες για τον Μάρτη που βρήκα στο ιστολόγιο της Ανθής.
 
Αναφερθήκαμε στα επίθετα που προσδίδονται στον μήνα σύμφωνα με τις παροιμίες, όπως κακός, γδάρτης, παλουκοκαύτης, βροχερός, γελαστός, κλαμένος . Διαβάσαμε τις λέξεις και αντιστοιχίσαμε πεζά με κεφαλαία γράμματα.

 Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει! Η γνωστή παροιμία σε όλους, κλαίει=βρέχει, γελάει=ηλιοφάνεια.
  Ζωγραφίσαμε τις φατσούλες του Μάρτη ανάλογα με τη διάθεσή του.
Ανάλογα πάλι με την διάθεσή του, του δώσαμε κάποια επίθετα όπως λυπημένος, στενοχωρεμένος, θλιμμένος μελαγχολικός / χαμογελαστός, χαρούμενος, ευτυχισμένος, γελαστός. Έτσι μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε για το συναίσθημα της ΧΑΡΑΣ και της ΛΥΠΗΣ. Τι μας κάνει να νιώθουμε χαρά και τι λύπη.  
Κάναμε την αγαπημένη κατασκευή του ΜΑΡΤΗ που από την μια πλευρά δείχνει γελαστός και από την άλλη κλαμένος, από την παροιμία "Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει".
 Παρακάτω φαίνονται κάποιες από τις κατασκευές των παιδιών.
 
 
Φύλλο εργασίας για το μήνα.

Αυτά για σήμερα, 
τα ξαναλέμε σύντομα!!!!

2 σχόλια:

  1. Είναι υπέροχα άξια (αν θέλετε και μπορείτε να μας πείτε που βρήκατε τα κεφαλάκια με τα παιδάκια στους μήνες και φτιάξατε το δεντράκι με την κάθε εποχή και τους δικούς της μήνες είναι πραγματικά υπέροχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω θα ηθελα να ξερω που μπορω να βρω τα κεφαλακια των μηνών. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Code week 2020

  Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  με μια σειρά δράσεων έως τις 25 Οκτωβρίου ...