10 Μαρ 2014

Η κυρά Σαρακοστή στο Νηπιαγωγείο


Την κυρά Σαρακοστή
που “ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν”
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν” ένα τη βδομάδα
μέχρι να “ρθει η Πασχαλιά.
  Διαβάσαμε το ποίημα της κυράς Σαρακοστής και συζητήσαμε για το έθιμο της , ένα από τα παλιότερα έθιμα του Πάσχα, που συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Σε εποχές που τα ημερολόγια δεν υπήρχαν σε κάθε σπίτι, και οι άνθρωποι έπρεπε με κάποιο τρόπο να μετρούν τις ημέρες της νηστείας, εφηύραν αυτό το αυτοσχέδιο ημερολόγιο. Η Κυρά Σαρακοστή είναι μια γυναίκα που έχει τα χέρια της σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα επειδή νηστεύει και έχει 7 πόδια όσες και οι εβδομάδες από τις Απόκριες μέχρι το Πάσχα. Ξεκινώντας από το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, έκοβαν ένα πόδι κάθε Σάββατο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που έκοβαν το τελευταίο. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι.
  Συζητήσαμε για το τι φαγητά μπορούμε να τρώμε στην νηστεία της Σαρακοστής(είχαμε μιλήσει και σε προηγούμενη δραστηριότητα για τα σαρακοστιανά φαγητά). Κάναμε ατομική κατασκευή της σαρακοστής. Χρωματίσαμε τις σαρακοστές μας και κολλήσαμε στο φόρεμά, όσπρια και δημητριακά.
 
 Φτιάξαμε και ομαδικές κατασκευές της κυρά Σαρακοστής. Εγώ απλά ένωσα τα παρακάτω κομμάτια πατρόν και τα σχεδίασα σε λευκό κάνσον χαρτόνι. Οι ομάδες των παιδιών έκοψαν και χρωμάτισαν.
 Και το πατρόν της κατασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Code week 2020

  Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  με μια σειρά δράσεων έως τις 25 Οκτωβρίου ...